445 poze   38538 vizite

Standarde de rasa

STANDARDUL RASEI DE IEPURI URIAȘ GERMAN ALB

Grila de evaluare
Forma corpului și tipul - 20 puncte
Greutatea - 10 puncte
Părul - 20 puncte
Capul și urechile - 15 puncte
Culoarea de acoperire - 15 puncte
Culoarea de bază - 15 puncte
Sănatâte și îngrijire - 5 puncte

1. FORMA CORPULUI ȘI TIPUL
Tipul unui iepure uriaș cu postură bună, cu o constituție puternică, bine rotunjită, lung, cu un trunchi în egală masură lat și înalt și cu o constituție osoasă puternică. Corpul trebuie să aibă musculatura atât în părtea din fată, cât și în părtea din spate la fel de lată și de bine dezvoltată. Picioarele din spate sunt puternice, păralele cu corpul în timpul mișcării. Coada este lungă și bine lipită de corp. Corpul întîns are o lungime mînimă de 65 cm, iar la un animal cu greutate normală se ajunge la 72cm și mai mult. La iepuroaice este permisă o gușă nu prea mare și corect formată.

2. GREUTATEA
Greutatea mînimă este de 5.00 kg, greutatea normală 6.50 kg, greutatea maximă 11,50 kg.
Evaluarea greutății
De la 5,00 kg - 7 puncte
de la 5.50 kg - 8 puncte
de la 6.00 kg - 9 puncte
între 6.50-11.50 kg - 10 puncte

3. PĂRUL
Părul este dens, părul acoperitor este bun și egal, are o lungime de cca. 4cm. Urechile sunt bine acoperite cu păr.

4. CAPUL ȘI URECHILE
Capul este mare, cu obraji lați, puternici și plîni, cu o mandibulă bine dezvoltată și fiînd în armonie cu mărimea corpului. Urechile sunt foarte puternice, stau ridicâte și se potrivesc cu mărimea animalului. Lungimea lor trebuie să aibă potrivit regulei, un sfert din lungimea corpului; 19-20cm sunt ideali, minim 16cm.

5. CULOAREA ȘI EGALITATEA
Părul este pe tot corpul alb impecabil. Ochii sunt roşii, ghearele fără culoare (albe).

6. POZIȚIE
Poziția este pe labele din față așezate drept, trebuie să fie înaltă și să ofere suficient spațiu de la sol, adică distanța dintre zona burții și sol trebuie să fie destul de mare, fără a se ajunge la o poziție exagerat de înaltă.

7. SĂNĂTATE ȘI ÎNGRIJIRE
Vezi caracteristici generale.

8. DEFECTE UȘOARE
O poziție mai joasă, gușa mai mare. Puf puțîn, păr care cade, bot ascuțit, cap nu foarte bine dezvoltat, urechi slabe sau subțiri. Ușoare abateri de la culoare. Zona gâtului murdară sau gri.

9. DEFECTE GRAVE
Animale cu o lungime a corpului sub 65 cm, urechi sub 16 cm, poziție a urechilor greșită, gura foarte mare, precum și gușa în zona piciorului sau a burții. Orice abatere de la caracteristicile generale.

STANDARDUL RASEI DE IEPURI URIAȘ GERMAN GRI

Grila de evaluare
Forma corpului și tipul - 20 puncte
Greutatea - 10 puncte
Părul - 20 puncte
Capul și urechile - 15 puncte
Culoarea de acoperire - 15 puncte
Culoarea de bază - 15 puncte
Sănătate și îngrijire - 5 puncte

1. FORMA CORPULUI ȘI TIPUL
Tipul unui iepure uriaș cu postura bună, cu o constituție puternică, bine rotunjită, lung, cu un trunchi în egală masură lat și înalt și cu o constituție osoasă puternică. Corpul trebuie să aibă musculatura atât în partea din față , cât și în partea din spate la fel de lată și de bine dezvoltată. Picioarele din spate sunt puternice, paralele cu corpul în timpul mișcării. Coada este lungă și bine lipită de corp. Poziția este înaltă, ridicată de la sol, susținută pe picioarele din față drept poziționate. Burta trebuie să aibă suficientă distantă de la sol. Corpul întins are o lungime minimă de 65cm, iar la greutatea maximă aprox. 72cm și mai mult. La iepuroaice este permisă o gușă nu prea mare și corect formată.

2. GREUTATEA
Greutatea minimă este de 5.50 kg, greutatea normală 7.00 kg, greutatea maximă 11,50 kg
Evaluarea greutății
De la 5,50 kg - 7 puncte
de la 6.00 kg - 8 puncte
de la 6.50 kg - 9 puncte
între 7.00-11.50 kg - 10 puncte

3. PĂRUL
Părul este dens și are o lungime de aprox. 4cm. Urechile sunt bine acoperite cu păr.

4. CAPUL ȘI URECHILE
Capul este mare, cu obraji lați, puternici şi plini, cu o mandibulă bine dezvoltată și fiind în armonie cu mărimea corpului. Urechile sunt foarte puternice, stau ridicate şi se potrivesc cu marimea animalului. Lungimea lor trebuie să aibă potrivit regulei, un sfert din lungimea corpului: 19-¬20 cm sunt ideali, dar minim 16 cm trebuie măsurat.

5. CULOAREA ACOPERITOARE
Recunoscute sunt următoarele culori: tonuri de gri: gri sălbatic, gri închis, gri fier, gri culoarea iepurelui (aguti). La baza criteriilor pentru culoarea acoperitoare și nuanțe, stau caracteristicile generale.
Pe lânga uriașul gri sunt acceptați și iepuri de culoarea chinchilla, gri albăstrui, negru, albastru și galben.
Culoarea va fi evaluată după caracteristicile fiecărei rase. Pentru paleta de galben, culoarea este galbenul care dă spre argintiu. Culoarea ochilor este la toate nuanțele de gri, maro, culoarea ghearelor este închisă.

6. CULOAREA DE BAZĂ
Culoarea de la bază este pentru toate nuanțele de gri albăstruie până la albastră, pentru celelalte palete de
culori cum este specificat în descriere, albastru.

7. SĂNĂTATE ȘI ÎNGRIJIRE
Vezi caracteristici generale.

8. DEFECTE UȘOARE
Puf puțin, bot ascuțit, cap nu foarte bine dezvoltat, urechi subțiri și slabe, poziție joasă, o gușă mai mare, o culoare puțin ștearsă, o deformare ușoară a părții de sus a cozii, câteva fire albe presărate prin blană, piept deschis, laterale și coapse deschise. Culoare de bază slabă sau prea proeminentă.

9. DEFECTE GRAVE
Animal cu lungimea corporală sub 65cm, lungimea urechilor sub 16cm, poziție greșită a urechilor, gușă foarte mare, precum și gușă la nivelul piciorului sau al burții, culoare de bază deschisă, lipsa culorii de bază în zona burții, porțiuni mari de păr alb, partea superioară a cozii de culoare neagră (cu excepția iepurilor de culoare gri închis și gri precum fierul). Capul negru la animalele de culoare gri precum fierul, o altă culoare a ochilor decât cea prevazută, gheare duble sau albe. Orice se abate de la caracteristicile generale.



STANDARDUL RASEI DE IEPURI URIAȘ PESTRIȚ GERMAN

Grila de evaluare
Forma corpului și tipul - 20 puncte
Greutatea - 10 puncte
Părul - 20 puncte
Desenul capului - 15 puncte
Desenul trunchiului - 15 puncte
Culoarea - 15 puncte
Sănătate și îngrijire - 5 puncte

1. FORMA CORPULUI ȘI TIPUL
Corpul are o lungime normală de 68 cm. Corpul este lung, cu un trunchi deopotrivă lat şi înalt, legat cu o puternică constituție osoasă. Corpul trebuie să aibă musculatura la fel de bine dezvoltată și lată atât în spate cât și în față. Picioarele din spate sunt puternice și paralele cu corpul aflat în mișcare. Coada este lungă și bine lipită corpului. Capul este mare, cu fruntea lată, obrajii plini și o mandibulă bine dezvoltată. Urechile sunt puternice, cărnoase și stau în poziție verticală. Lungimea minimă a urechilor este de 15cm.
Iepuroaicele sunt admise cu o gușă mică, corect dezvoltată.

2. GREUTAREA
Greutatea minimă este de 5.00 kg, greutatea normală 6.00 kg, greutatea maximă 10,00 kg.
Evaluarea greutății
De la 5,00 kg - 7 puncte
de la 5.25 kg - 8 puncte
de la 5.50 kg - 9 puncte
între 6.00-10.00 kg - 10 puncte

3.PĂRUL
Părul are o lungime medie, este strălucitor, în egală măsură peste tot și puf dens. Lungimea părului este de cca. 4cm. Urechile sunt bine acoperite cu păr.

4. DESENUL CAPULUI
Desenul capului este alcătuit din fluture, inelele din jurul ochilor, punctele din obraji și desenul urechilor. Fluturele trebuie să fie bine defînit, cu aripi bilaterale care se arcuiesc până deasupra colțului gurii și cuprind mandibula pe lateral. Inelele din jurul ochilor trebuie să încercuiască ochiul printr-o bandă închisă și pe cât posibil regulată. Dacă la inelele din jurul ochilor se formează un vârf în partea de sus, acesta nu va fi considerat un defect. Baza urechii este încercuită puternic la rădăcină. Această încercuire nu are voie să atinga culoarea urechilor sau punctelor obrajilor. Punctele obrajilor sunt rotunde sau ovale și stau independente sub inelele din jurul ochilor.

5. DESENUL TRUNCHIULUI
Desenul trunchiului cuprinde dunga spatelui și desenul părților. Dunga dorsală se întinde de la partea din spate a gâtului până în vârful cozii și are în egală masură cam 3cm lățime. Desenul părților laterale cuprinde pete independente, nu foarte mari, de aproximativ 3cm în diametru, împărțite în mod egal pe ambele părți, pe flancuri și pe coapsele din spate. Pe ambele părți trebuie să fie cam 6-8 pete. Petele de pe piept, burtă, picioare și partea de jos a cozii nu au legatură cu acestea.

6. CULOAREA
Sunt permise tonurile negru-alb, albastru-alb și alb havana. Culoarea de bază este albul în culoarea acoperitoare și de dedesubt. Culoarea desenului trebuie să fie curată, fără nici un fel de interferență a părului de altă culoare. Culoarea ochilor este maro la animalele de culoare negru-alb și alb havana, iar la animalele alb-albastru este albastru-gri. Ghearele sunt fără culoare (albe).

7. SĂNĂTATE ȘI ÎNGRIJIRE
Vezi caracteristici generale.

8. DEFECTE UȘOARE
Corp subțire, adus în față, gușe mai mari la iepuroaice, fluture înestetic, despicătura buzelor de culoarea cărnii, montura mandibulei slabă sau lipsă pe o parte. Inelele din jurul ochilor prea late, inestetice. Cap necurat, aceasta însemnând bazele urechilor incorecte, inele din jurul ochilor care se întretaie puțin. Dunga dorsălă inegală. Întrerupere a dungii dorsale de la gât până la omoplați sau de la rădăcina cozii până la vârful acesteia. Desenul părților laterale prins puțin de dunga dorsală. Pe una sau pe ambele părți un punct de lanț. Punctele care se găsesc în occipital sau în apropierea dungii dorsale (max. 2 cm distanță) nu sunt considerate ca fiind puncte de lanț, ci prelungiri ale dungii dorsale. O nuanță ușor gălbuie în culoarea de bază. Desenul culorii și marginile urechilor care nu sunt curate sau au peri albi. Mici pete în desenul lateral și în inelele din jurul ochilor.

9. DEFECTE GRAVE
O gușă prea mare, cute la burtă sau picioare, animale prea ușoare sau prea mici, cu o lungime a corpului sub 62 cm. Urechi sub 15 cm. Fluture nedefinit, ghimpe lipsă, vârfuri mari în aripile fluturelui, rotura mandibulei lipsă în ambele părți. Fluture închis la mandibulă, vârful nasului alb, despicătura buzelor albă. Întrerupere vizibilă a dungii dorsale între omoplați și vârful cozii. Lipsa unui punct sau a ambelor puncte de pe obraz. Desenul corpului unit, însemnând că inelele din jurul ochilor se împreunează cu fluturele sau cu desenul urechilor. Puncte duble pe obraz. Desen proeminent, cu excepția treimii urechii în partea de jos. Inele din jurul ochilor care nu sunt închise, pete albe în inele, cu excepția vârfurilor. Împreunarea dungii dorsale cu desenul lateral. Lipsa unei caracteristici a desenului. Mai puțin de trei puncte laterale pe o parte. Lipsa unui punct de lanț pe o parte. Desenul lateral prea apropiat. O culoare diferită a ochilor și ghearelor față de cea prevazută. Orice abatere de la caracteristicile generale



STANDARDUL RASEI DE IEPURI BERBEC

Grila de evaluare
Forma corpului și tipul - 20 puncte
Greutatea - 10 puncte
Părul - 20 puncte
Capul - 15 puncte
Urechile - 15 puncte
Culoarea - 15 puncte
Sănătate și îngrijire - 5 puncte

1. FORMA CORPULUI ȘI TIPUL
Corpul este lat, masiv, îndesat dar nu bleg. Trunchiul apare scurt, lat în umeri, cu partea din spate bine definită și rotunjită. Ceafa este scurtă, puternică și cu partea gâtului scurtă. Picioarele sunt scurte, drepte și foarte puternice. Iepuroaica este ceva mai fină, totuși trebuie să aibe și ea o formă a corpului masiv O gușă nu prea mare, corect formată, este permisă la femele.
2. GREUTATEA
Greutatea minimă este de 4,50 kg, greutatea normală 5,50 kg, greutatea maximă 9 kg.
Evaluarea greutății
De la 4,50 kg - 7 puncte
de la 7.75 kg - 8 puncte
de la 5.00 kg - 9 puncte
între 5.50-9.00 kg - 10 puncte

3. PĂRUL
Puful este foarte dens și are un păr bun, egal peste tot, nu prea aspru. Lungimea părului este de cca. 4 cm. Urechile sunt bine acoperite cu păr.

4. CAPUL
Capul este un cap specific de berbec, care trebuie să fie bine definit atât la mascul, cât și la femelă. Trebuie să fie scurt, cu fruntea și partea botului late și cu un nas puternic curbat (nas acvilin) și zona obrajilor este bine dezvoltată. Ochii sunt mari și nu băgați înauntru.

5. URECHILE
Prezintă la bază mărgele (coroană) bine dezvoltate și impreunate, sunt purtate pe ambele părți ale capului în formă de potcoavă, în mod tubular, cu deschizătura spre interior. Urechile sunt late, cărnoase și bine rotunjite la capete. Lungimea este între 38 si 45 cm.

6. CULOAREA
Toate culorile în afara celei argintii sunt acceptate. Sunt valabile cerințele coloristice reprezentative fiecărei rase, la culorile gri și galben sunt valabile caracteristicile generale.

7. SĂNĂTATE ȘI ÎNGRIJIRE
Vezi caracteristici generale.

8. DEFECTE UȘOARE
Corp întins, cap și coroană imperfectă, gât lung, urechi puțin subțiri sau pliate, piele lăsatș, o gușa mai mare, ușoare defecte ale culorii. Din punct de vedere coloristic sunt permise defectele prezentate în caracteristicile generale. Orice abatere de la caracteristicile generale.

9. DEFECTE GRAVE
Deformări corporale. Formă a capului imperfectă, coroană nedefinită, una sau ambele urechi ridicate temporar. Mai puțin de 38 cm și mai mult de 45 cm lungimea urechilor, puțin puf, urechi subțiri sau pliate, gușă prea mare, blană prea scurtă. Din punct de vedere coloristic sunt valabile defectele stabilite în rasele de pornire sau în caracteristicile generale. Orice abatere de la caracteristicile generale.


STANDARDUL RASEI DE IEPURI OLANDEZ (HOLLANDER)

Grila de evaluare
Forma corpului și tipul - 20 puncte
Greutatea - 10 puncte
Părul - 20 puncte
Capul - 15 puncte
Urechile - 15 puncte
Culoarea - 15 puncte
Sănătate și îngrijire - 5 puncte

1. FORMA CORPULUI ȘI TIPUL
Corpul este scurt, îndesat, linia spatelui este simetrică şi bine rotunjită în spate. Membrele sunt de lungime medie. Capul este scurt, bine ataşat de corp, cu fruntea şi botul late. Urechile sunt cărnoase, şi cu o lungime corespunzătoare corpului. Femela este în general cava mai fină şi fără guşă.

2. GREUTATEA
Greutatea minimă este 2,00 kg, cea normală 2,50 kg, cea maximă 3,25 kg.
Evaluarea greutăţii
De la 2,00 kg - 7 puncte
de la 2,20 kg - 8 puncte
de la 2,40 kg - 9 puncte
între 2.50-3,25 kg - 10 puncte

3. BLANA
Lungimea părului este de aproximativ 2,5 cm. Puful este dens. Părul este uniform. Urechile sunt bine acoperite cu păr.

4. DESENUL CAPULUI
Desenul capului începe deasupra frunţii, chiar înaintea urechilor, într-un vârf ( unghi) ascuţit, şi merge, devenind tot mai lat, pe sub ochi, acoperă obrajii şi se închieie urcând în spatele urechilor, pe gât. Desenul capului trebuie să fie uniform rotunjit ( în formă de ou), nu are voie să intre în colţul gurii.

5. DESENUL TRUNCHIULUI
Desenul trunchiului acoperă partea din spate a corpului şi membrele din spate. Delimitarea ( cercul) părţii colorate din spate a corpului de culoare generală albă are loc în formă de cerc, pe mijlocul corpului. Culoarea desenului include şi membrele posterioare până la mijloc, între articulaţia tarsiană şi degete. Manşetele albe cuprind jumătatea din faţă a membrelor posterioare şi sunt delimitate puternic în formă de cerc. La culorile gri sălbatic-alb şi gri iepure-alb, cercul de pe burtă poate fi întrerupt, dar să se vadă în culoarea de bază. La culoarea galben-alb cercul de pe burtă poate fi întrerupt, dar este de preferat să nu fie aşa.

6. CULOAREA
Sunt permise culorile :
negru –alb,
albastru-alb,
gri-alb în toate cele 4 nuanţe de de gri
thüringer-alb,
galben-alb,
havana-alb,
japonez-alb
gri (fen)-alb.
Culoarea generală este alb curat. Desenele sunt colorate. Pentru evaluarea culorilor desenelor sunt valabile cerinţele specifice rasei corespunzătoare. Aceasta este valabil şi pentru culorile ochilor. Ghearele sunt incolore la toate culorile.
7. SĂNĂTATE ȘI ÎNGRIJIRE
Pentru sănătatea iepurilor, îngrijirea acestora este foarte importantă. Nu trebuie luate în calcul doar posibilele îmbolnăviri, ci întreaga mlăduire a corpului, constituţia şi imunitatea. Animalele sănătoase au un proces de nutriţie bun şi ochii limpezi. Ochi maţi sau lăcrimând, o uşoară infecţie la nivelul ochilor, o uşoară inflamare a organelor genitale, colţuri ale organelor genitale puţin murdare, urechi puţin murdare, gheare lungi. Animalele murdare, neîngrijite, pline de paraziţi. Toate animalele la care se depistează o boală internă sau externă, ambii ochi lăcrimânzi, inflamaţie la cornee, strănut umed, tatuaj indescifrabil.

8. DEFECTE UȘOARE
Desenul obrajilor inegal, colţuros. Vârful desenului lat, îngust, neascuţit. Gât prea plin sau golaş. Cerc puţin strâmb. Desenul cercului ceva mai scurt sau mai lung. Manşete inegale, scurte sau lungi. Fire albe sau de altă culoare în regiunea desenului. Ruginiu uşor. Culoarea de bază a burţii slab definită la animalele gri-albe. Nuanţă uşor gri la animalele galben- albe.

9. DEFECTE GRAVE
Desenul capului complet strâmb, neregulat. Cerc complet strâmb. Desen al cercului care cuprinde unul sau ambele membre din faţă. Cerc prea scurt sau lung, care nu e pe mijloc. Lipsa unei manşete sau a ambelor. Manşete prea lungi care ajung la articulaţia tarsiană. Manşete prea scurte care nu cuprind decât degetele sau trec printre degete. Pete albe în zonele închise ale desenului sau invers. Culori impure. Ruginiu puternic. O culoare diferită decât cea permisă. Culoare de bază a burţii albă, cu excepţia animalelor galben-albe. Culoare a ochilor necorespunzătoare culorii desenului sau două culori. Pete pe ochi. Gheare altfel decât incolore. Devieri de la caracteristicile generale.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 2
Yrynel03 29 februarie 2012  
destul de clar standardul,bravo
Raportează
gabi1970 29 februarie 2012  
Mulțumesc!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.